Kinesiologie

Dit is een vraag die ik geregeld krijg van mensen die horen dat ik bezig ben met Kinesiologie. 

Heel kort door de bocht: Kinesiologie staat voor “De leer van de beweging” waarbij de energie in het lichaam centraal staat. Kinesiologie gaat uit van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Hierbij kijken we naar de energie van het lichaam, de mindset, de voeding, en…. zeker niet in de laatste plaats: onze emoties!

Op een therapeutische wijze wordt er gebruik gemaakt van spiertesten. Met behulp van deze spiertesten sporen we de onbalansen in het lichaam op. Tegelijkertijd kijken we naar hoe we deze onbalansen weer kunnen balanceren.

Kinesiologie werd in de jaren 60 van de vorige eeuw ontwikkeld door de Amerikaanse chiropractor George Goodheart. Hij experimenteerde met spiertesten voor en na rugcorrecties. Hij maakte daarbij gebruik van diverse behandelwijzen als o.a. osteopathie, reflexpunten, neurovasculaire punten en de (Chinese) meridianenleer. Zo ontdekte hij dat er een relatie bestaat tussen de spiergroepen, organen, emoties en meridianen. Ook ontdekte hij dat er bepaalde punten op het lichaam zijn, die onbalansen in het lichaam kunnen balanceren.

In de jaren zeventig heeft hij zijn verworven kennis over gebracht op zijn leerling John F. Thie. Deze heeft op zijn beurt de toegepaste kinesiologie verder uitgewerkt en ontwikkeld tot de methode ‘toegepaste kinesiologie’. John F. Thie is degene die deze stroming onder het grote publiek bekend heeft gemaakt onder de naam ‘Touch for Health’. Hij had de bedoeling om de gezondheid te bevorderen en te bewaken voor leken, zowel voor henzelf als voor hun naaste familieleden.

In 1973 richtte Goodheart het International College of Applied (= toegepaste) Kinesiologie op.

Een Kinesioloog streeft ernaar om de natuurlijke balans (homeostase) in het lichaam te herstellen, zoadat het energieniveau in balans wordt gebracht en gehouden. Deze balans kan zijn verstoord door diverse oorzaken, zoals stress, (geblokkeerde) emoties, belastende voedingspatronen, (ongezonde) leefstijl, verkeerde lichaamshouding etc.

We gaan gericht op zoek naar de oorzaak van de ontstane problemen/onbalansen. Deze oorzaak kan op een heel andere plek liggen dan waar je zou denken. Door spiertesten te gebruiken, geeft het lichaam zelf aan waar ergens ‘stress’ of onbalans op zit. We kunnen op basis van deze signalen gerichter verder op zoek gaan in het lichaam en zodoende blootleggen welke processen er spelen. Tijdens de behandeling kunnen, met behulp van diverse technieken, de onbalansen/stressoren worden gecorrigeerd.

Ook wordt gewerkt met het educatief model. We nemen de cliënt mee bij alles wat aan de orde komt tijdens de behandeling. Zodoende wordt het inzicht van de cliënt in zijn/haar eigen proces bevordert en behoudt hij/zij de verantwoordelijkheid van zijn/haar eigen herstel.

Het behoeft weinig betoog dat stress een negatief effect kan hebben op het lichaam en dagelijks functioneren. Zo heeft iedereen wel wat in meer of mindere mate.

Eigenlijk kan (bijna) iedereen ondersteuning gebruiken bij het (her) vinden van de natuurlijke balans. Een aantal voorbeelden:

 • Bij lichamelijke of emotionele overbelasting
 • Bij lichamelijke en/of psychische klachten
 • Bij ondersteuning van het genezingsproces
 • Bij zelfverantwoordelijkheid willen nemen voor eigen gezondheid en/of leefstijl
 • Bij ondersteuning voor kinderen bij (schoolgerichte) stressklachten als leerproblemen of angsten
 • Bij begeleiding bij persoonlijke leerprocessen
 • Bij verhoging van algehele vitaliteit
 • Bij ondersteuning gezonde en verantwoorde leefstijl

Na het maken van een afspraak ontvang je van ons een intake-formulier. Op de eerste afspraak nemen we dit uitgebreid door. Als duidelijk is waar jij aan wilt werken, gaan we kijken met welk door jouw bepaald doel we de behandeling in gaan.

Wij werken tijdens de behandeling met spiertesten. Dit doen we door lichte druk te geven (bijvoorbeeld bij de armen of benen), zodat het lichaam aan kan geven waar blokkades/onbalansen zitten. Zo kunnen we ook testen welke correcties er nodig zijn om het lichaam weer in balans te krijgen.

Wij werken met verschillende hulpmiddelen zoals o.a.:

 • Testbuisjes
 • Edelstenen
 • Essentiële oliën
 • Kaartensets
 • Stemvorken
 • Beanbags
 • (Biokinetische) oefeningen
 • Kleuren / kleurfilters
 • Etc.

Omdat elke klacht/onbalans voor iedereen anders is, net zoals elk persoon of situatie uniek is, hanteren wij geen vaste procedure, en is elke behandeling altijd op maat voor de cliënt.

Duur van een consult:

 • De eerste afspraak inclusief intakegesprek 90 minuten.
 • Vervolgconsulten 60 minuten.

Tarief:

Ik ben in opleiding bij het Welkin College. In het najaar van 2022 rond ik mijn opleiding af.
Momenteel hanteer ik het studententarief van € 45,00 incl. BTW.

Kinesiologie vervangt nooit de reguliere geneeskunde maar kan een belangrijke aanvulling zijn.
Raadpleeg te allen tijde je huisarts of specialist als je twijfelt over jouw gezondheid(klachten).

Scroll naar top

Disclaimer

Bij het verstrekken van de informatie op deze website beroepen wij ons op het recht op vrijheid van meningsuiting. Deze wordt ondermeer gewaarborgd in artikel 10, lid 1 van het  Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden (EVRM). 

De bronnen waar wij uit putten verstrekken informatie over de werking van essentiële oliën, edelstenen en kinesiologie. Deze informatie bestaat uit (soms al duizenden jaren oude) toepassingen in de aromatherapie, publicaties van therapeuten en/of homeopathische artsen en tips /ervaringen van onszelf en andere gebruikers. You-R-Nature doet uitdrukkelijk geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. 

De inhoud van deze site is dan ook uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient derhalve niet te worden opgevat als een medisch advies. Raadpleeg bij klachten altijd een medisch gekwalificeerde arts en/of specialist. 

Aan de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend.